30 inzichten voor mijn dertigste verjaardag

30 inzichten voor 30 jaarOp 28 oktober werd ik 30 jaar. Iemand schreef in een berichtje met gelukwensen dat 30 de leeftijd is waarop je het allemaal begint te weten. Maar wat hoor je op je 30ste eigenlijk te weten? Ik betrap me er de laatste tijd wel op dat ik aan bepaalde overpeinzingen merk dat ik wat ouder geworden ben. Vandaar dat ik in deze blogpost 30 inzichten wil delen die van mij een beter en gelukkiger mens gemaakt hebben. De mosterd voor het idee haalde ik op de blog van Kelly Deriemaeker.

Toegegeven, sommige inzichten klinken wat wollig. Maar ik beschouw ze als reminders voor mezelf. En jullie mogen meelezen. Voor wie tot het einde volhoudt, is er nog een kleine verrassing :-).

 1. “You can have it all, but you can’t have it all at the same time.” Deze quote moet zowat mijn levensmotto zijn. Als notoire gulzigaard vecht ik dagelijks tegen te veel en te snel iets willen.
 2. Hoe meer je jezelf iets verbiedt, hoe meer het je aandacht trekt. Als er iets is wat ik geleerd heb uit mijn vele dieetpogingen dan is het dat wel. Nooit dacht ik zoveel aan chocolade en chips als toen ik op dieet was. Het toegeven eraan voelde telkens weer als falen. Nu diëten niet meer tot mijn woordenboek behoort, snoep ik veel minder.
 3. Ik.ga.nooit.meer.op.dieet.
 4. “Il faut reculer pour mieux sauter.” Het laatste jaar had ik op professioneel vlak erg veel twijfels. Ik verging in mijn eigen gedachten. Dit jaar neem ik bewust even de tijd om stil te staan en alles rustig te overdenken. Dat brengt nu al zoveel rust.
 5. Falen is een leerkans. Als een kind dat leert lopen nooit meer opnieuw zou proberen telkens als het op de grond valt, dan zou het nooit leren lopen. Faal dus maar. Je leert eruit. Dit inzicht kreeg ik van mijn nieuwe goeroe, Brooke Castillo.
 6. Zelfzorg is niet alleen op tijd en stond in bad gaan of jezelf verwennen met een cava’tje. Het is leren om je grenzen te stellen en duidelijk te communiceren wat je verwacht en nodig hebt.
 7. Het is oké om te voelen wat je voelt. Uit mijn coachingsopleiding leerde ik dat er geen positieve en negatieve gevoelens bestaan. Gevoelens zijn er om gevoeld te worden. Laat woede, verdriet, frustratie en zelfs jaloezie maar toe. Je kan er maar uit leren en ze sneller een plaats geven.
 8. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Mij regelmatig laten leiden door de spirit van Pippi Langkous leverde me al veel op.
 9. Er zijn dingen in je leven waar je onvoldoende trots op bent. Een eigen tijdschrift bijvoorbeeld. Dat we ondertussen al bijna 10 nummers van onze Fons gepubliceerd hebben, maakt me zo fier als een gieter. Dat was me zonder de twee andere hoofdredacteurs uiteraard niet gelukt.
 10. Dankbaarheid is een dus schone deugd. Wolliger dan dit wordt het (hopelijk) niet, maar denk elke dag even aan drie dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Geloof me, je valt als een engeltje in slaap.
 11. In dat verband: zorg dat je elke dag iets doet waar je van gaat glanzen.
 12. Neiging hebben tot overdrijven en theatraliteit is oké, zolang je er maar een goeie portie zelfrelativering kan tegenover zetten.
 13. Voor iedereen bestaat er een sport die vol te houden is. Sommigen moeten er alleen wat langer naar zoeken. Maar eens je je sport gevonden hebt, valt de manna uit de hemel. Sporten geeft zoveel meer dan wat spieren her en der. Ik ben alerter, energieker en beter gehumeurd than ever. Hierover later meer.
 14. “Als jij twintig frank in je zak hebt, wikkelt het om ze uit te geven.” Mijn oma zei het al toen ik vijf was, en op mijn dertigste vecht ik nog steeds tegen dat gat in mijn hand.
 15. Toch koop ik minder en gerichter kleren sinds ik mijn kleuren ken en weet wat mijn figuur flatteert. Ze zijn alleen een beetje duurder dan vroeger ;-).
 16. Over minder kopen gesproken, mijn e-reader is de beste investering van het laatste jaar.
 17. Een spiegel is een objectieve weergave van de werkelijkheid. De negatieve connotatie die er omheen hangt, zijn jouw negatieve gedachten.
 18. Wat Baz Luhrmann zegt, is waar.
 19. Iemand leerde me nog niet zo lang geleden: ‘It’s about the people. Always’. Denk daar maar eens over na. Je zal zien dat het waar is.
 20. Podcasts hebben elke tocht van punt A naar punt B zoveel aangenamer gemaakt. Binnenkort komen de ontdekkingen van 2019.
 21. Een complimentje mag je aanvaarden. Bescheidenheid is geen kwaliteit.
 22. Ineens realiseer je je dat je je beste vrienden al bijna de helft van je leven kent. You know who you are.
 23. Ontdek wat je productiefste uren zijn en leef ernaar. Hallo iedereen die om 5u30 ook achter zijn pc zit!
 24. Tegelijkertijd ontstaan de beste ideeën niet achter je bureau. Verplicht jezelf niet om er dan een hele dag achter te blijven zitten.
 25. Je kan niet over alles meepraten. Ik laat thema’s als muzikale helden, de recentste Netflixseries en economische hot topics al een tijdje links liggen.
 26. ‘Moet ik dit nu doen?’ Is de beste vraag die je je kan stellen wanneer iets of iemand beslist om je planning door elkaar te halen.
 27. Als je spreekt over je ‘schoenenarchief‘ houd je er best eens de grote kuis in.
 28. Lezen maakt me rustig en doet me tot mezelf komen.
 29. Laatst stelde ik me de vraag ‘waar wil ik meer van in het leven?’. Geen van de eerste vijf dingen die in mijn hoofd opkwamen hadden met werken te maken.
 30. Trouwen doe je op je eigen manier (of helemaal niet). Wij doen het op 6 december. Ik zal je zelfs verklappen dat je op deze pagina ergens mijn outfit kan terugvinden. Begin al maar te raden!

4 Comments

 1. Wat een zalige blogpost! Heel fijne levenslessen. Veel dingen zijn voor mij herkenbaar, andere dingen moet ik nog leren..
  Proficiat alvast met jullie huwelijk! Ik heb echt geen idee welke jurk het wordt, maar ik gok dat je er wel over zal bloggen? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *