Wat ik leerde van Michelle Obama

Zou ik meedoen met de hype? Dat was de vraag die ik me stelde toen ik voor de derde keer de autobiografie van Michelle Obama in mijn handen had. Tijdens vorige bezoekjes aan de boekhandel had ik hem wijselijk laten liggen. Maar met de kerstvakantie in het vooruitzicht, vond ik dat ik mezelf toch mocht trakteren op een nieuw boek. Lezen is mijn graadmeter voor ontspanning, remember.

Op de eerste zaterdag van de kerstvakantie begon ik eraan. Vijf dagen later was het boek uit en had ik zeker al vijf keer de afscheidsspeech van Barack Obama bekeken. In die speech bedankt hij zijn echtgenote uit de grond van zijn hart voor de geweldige manier waarop ze haar taak als first lady volbracht heeft.

Michelle Obama

Verschillende mensen aan wie ik vertelde dat ik haar autobiografie aan het lezen was, vroegen me of het echt de moeite is. Ook schrik van de hype, ik begrijp het volledig. Maar ik kan de twijfelaar geruststellen: de autobiografie van Michelle Obama is net zo inspirerend als de vrouw zelf. En wel om de volgende redenen:

She’s a woman of colour

Michelle weet wat het is om telkens opnieuw geconfronteerd te worden met de kwetsbaarheid van haar identiteit. Als Afro-Amerikaanse vrouw moest ze zich altijd dubbel zo hard inzetten om haar doelen te bereiken. Op school, op de universiteit, in de eerste stappen van haar carrière: ze werd steevast met argusogen bekeken, maar dat gaf haar net de moed om hoog te mikken. Haar doorzettingsvermogen en professionaliteit vormen een rode draad doorheen het hele boek.

When they go low, we go high

And Michelle went high. Want ondanks alle vernederingen die zij (onder meer dat ze een man zou zijn, serieus!) en haar gezin op hun bord kregen, bleven ze positief en respectvol ten opzichte van wie hen aanviel. Optimisme is wat haar vooruit drijft in het leven.

Every Barack needs a Michelle

Het moment waarop Barack Obama opduikt in het verhaal is sowieso iets waar je als lezer naar uitkijkt. Michelle was de mentor van Barack die een zomerstage deed in het advocatenbedrijf waar zij op dat moment werkte. De innemende Barack laat Michelle afwijken van haar strak uitgestippelde pad. Uit de prille romance blijkt al snel dat de twee elkaar perfect aanvullen: de planmatige, gefocuste en doelgerichte Michelle leert van Barack Obama om los te laten. Hij leeft immers veel meer in het moment, maar weet qua visie wel erg goed waar hij voor staat. Michelle houdt Barack dan weer met zijn voeten op de grond en zorgt voor een warm gezin waarin Barack altijd kan thuiskomen.

Michelle Obama

Wanneer ik deze tekst herlees, lijkt het wel alsof Barack en Michelle mijn overburen zijn bij wie ik elke zondag ga apertieven (I wishhhh!). Maar dat is net wat er gebeurt als je het boek leest: je leert de mensen achter de inspirerende POTUS en FLOTUS kennen. En ja, het is geen objectief beeld. Maar ik liet me gewillig meeslepen in hun leven en genoot ervan om even een vlieg in de huiskamer van de Obama’s te zijn.

Staat Becoming Michelle Obama op jullie leeslijstje?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *