Afronden en opstarten

Mijn beste wensen! Een vers jaar is begonnen. De goede voornemens zijn geformuleerd en misschien ook al weer gesneuveld. Met deze blogpost wil ik nog even stilstaan bij vorige maand en zo 2018 afronden. Verder evalueer ik ook mijn goede voornemens van afgelopen jaar en stel ik mij nieuwe doelen voor 2019.

December, the Friday of the year

Over december heb ik weinig te vertellen, behalve misschien deze dingen:

 • Een virus kreeg me te pakken waardoor ik een paar dagen zonder stem zat (mijn wederhelft genoot van de stilte in huis ;-)).
 • De Sint vond duidelijk dat ik nood had aan ontspanning en hij bracht me een gigantische doos van Lush met als titel Relax more. Ik kan je verzekeren dat het een voltreffer was.
 • Ik vierde een leuk kerstfeestje, maar besloot om het daarna rustiger aan te doen tijdens de feestdagen en even wat tijd voor mezelf te nemen. Op de blogpost die ik daarover schreef, kreeg ik trouwens heel fijne commentaren. Er zijn blijkbaar nog mensen die minder nood hebben aan extravagant gefeest.
 • Ik deed eens zot voor het goede doel: ter gelegenheid van de tentoonstelling Dames van de Barok in het MSK in Gent nam ik deel aan een fotoshoot in ware barokstijl. Bedankt, Evy, om me mee te sleuren in je zotte plannen 😉
 • De kerstvakantie werd ingezet met een weekendje Luik. Dat de hele stad een gigantische kerstmarkt zou zijn, daar hadden we niet op gerekend. Dat ook het appartementje dat we gehuurd hadden allesbehalve gezellig zou zijn, daar hadden we ook niet op gerekend. Maar al wat het appartement en de stad niet was, was het gezelschap wel: gezellig, rustig en vredevol. Op dat moment, met de mentale vermoeidheid van het schooljaar nog volop aanwezig, was dat meer dan voldoende.

Wat is er van die goede voornemens geworden?

De allereerste post op deze blog, waren mijn goede voornemens voor 2018. Aangezien ze zwart op wit staan, ben ik het aan mezelf verplicht om ze te kort te evalueren.

Ik zou gezonder leven en weer beginnen sporten. Ik kan je vertellen dat dat sporten tot in november geduurd heeft, maar ok: het is gebeurd! Ik ben heel blij dat ik die drempel van weer starten met sporten over ben. Dat gezonder leven kon beter, maar als ik het vergelijk met voorgaande jaren dan kan ik je vertellen dat ik geen vreetbuien gehad heb en het snoepen echt wel tot een persoonlijk minimum kon beperken. Daardoor passen mijn kleren van vorige winter nu nog allemaal perfect. Dat is een eerste keer voor mij en proud of it! 

Ik zou enkel nog lezen voor het slapengaan en zo dus mijn smartphonegebruik drastisch verminderen. Mislukt. Volledig. Meer nog, mijn telefoon geeft me nu per week een analyse van mijn schermtijd. Ik ben soms echt beschaamd dat ik gemiddeld 2u – 3u per dag bezig ben met mijn telefoon. Shame shame shame. Dan zou je jezelf afvragen hoe het komt dat je geen tijd hebt om boeken te lezen?!

Ik zou kwalitatieve kledingstukken kopen. Goh. Nipt geslaagd, denk ik. Tijdens het zomerseizoen heb ik vooral héél veel gekocht, waardoor ik tijdens de herfst en de winter wat op de financiële rem moest staan. Waar ik wel trots op ben, is dat ik veel meer kleur ben beginnen te dragen.

Ik zou kwalitatiever ontspannen. Niet geslaagd. Ik kwam er wel achter dat in periodes waarin ik vier series tegelijk volg en drie boeken tegelijk lees, het ook meestal niet zo goed gesteld is met mijn stressniveau. Met kwalitatiever ontspannen bedoelde ik ook minder naar YouTube liggen staren voor het slapengaan, maar meer lezen en interessante films en series bekijken. In het weekend ook eens durven ‘nee’ zeggen tegen werken, maar een dag erop uittrekken met z’n tweeën. Daar waren we in 2018 goed mee begonnen, maar in de tweede helft van het jaar merkte ik dat mijn maandoverzichtjes steevast begonnen met ‘ik ben moe’, ‘ik wil meer rust’,…

Nee, niet geslaagd. In 2019 wil ik daar iets aan doen.

   

Doelen voor 2019

Die goede voornemens zijn dus niet meteen geweldig goed gelukt. Nu ja, wie maakt tegenwoordig nog goede voornemens? Tegen half januari zijn we ze eigenlijk al vergeten. Toch vind ik het belangrijk om op het einde van het jaar even stil te staan bij het afgelopen jaar. Dat deed ik eigenlijk al in de vorige blogpost waarin ik mijn eindejaarlijstjes opstelde.

Voor 2019 besloot ik om geen goede voornemens te maken. Omdat ik het toch belangrijk vind om naast werken ook wat kwalitatief te ontspannen, stelde ik wel een aantal doelen voor dit jaar op. Gewoon omdat ik houd van lijstjes en om er dan op deze blog uitgebreid verslag over te doen. Hier komen ze.

In 2019 wil ik:

 • 10 nieuwe restaurants in Gent uitproberen
 • 50 films zien
 • 5 tentoonstellingen bezoeken
 • 3 steden bezoeken (waar we nog nooit geweest zijn)
 • 40 boeken lezen

Deze blogpost is langer uitgevallen dan oorspronkelijk voorzien. Geweldig bedankt als je tot hier gelezen hebt. Ik ben zeker ook benieuwd of jij goede voornemens maakt? En zo ja, wat die dan zijn!

4 Comments

 1. Top lijstje voor 2019!
  Alleen maar leuke dingen en zo hoort dat ook volgens mij ?
  Ik hoop dat het je lukt om kwalitatief te ontspannen.
  Super leuk kleedje ook, trouwens.

 2. Wauw, 40 boeken! Mijn reading challenge op Goodreads telt dit jaar 15 boeken. Ik ben benieuwd welke je zal lezen. En ook naar die 10 resto’s in Gent. Af en toe een update over je doelstellingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *