Eindejaarslijstjes

2018 zit er zo goed als op en de eindejaarslijstjes doken weer overal op. Wie houdt ook niet van het jaar herbeleven in andermans lijstjes? Ik maak er een traditie van om alles wat ik interessant vind fanatiek te noteren in een of ander notitieboekje dat tegen het einde van de kerstvakantie dan weer verdwijnt tussen allerlei andere spullen op mijn bureau. Maar de bezigheid alleen al vind ik geweldig.

Na bijna een jaar bloggen vond ik het een uitdaging om ook eens zelf een eindejaarlijstje op te stellen. Dus, neem je notitieboekje erbij want hier komt het!

Waar ik meer van wil in 2019

Geheel in het thema van deze blog, wil ik in 2019 mijn gulzigheid niet intomen

 • Bij LikeBirds, de leukste creatieve coworkingplek van Gent waar ik sinds deze zomer ‘member’ ben. De inspirerende ontmoetingen en de grote hoeveelheden werk die ik er verzet heb maken van dit membership de beste beslissing van 2018.
 • Op zondagvoormiddag nu we er een traditie van gemaakt hebben om naar de bloemenmarkt te gaan, met z’n tweeën een aperitiefje te drinken en even adem te halen voor de werkweek weer begint.
 • Als coach. Sinds eind 2017 volg ik een opleiding ‘Inspirerend coachen’ aan Arteveldehogeschool. Na een jaar begint het coachen als heel natuurlijk aan te voelen en hoop ik dat in 2019 nog veel meer te kunnen doen.
 • Op het vlak van boeken. Lezen is een soort barometer voor mij. Als ik mij niet kan concentreren op een boek, ben ik meestal onrustig en gestresseerd. Wanneer ik echt ontspan, duik ik meestal in een boek en lees ik dat in een ruk uit. In 2019 wil ik dus meer van die wegduikmomenten.
 • In mijn bad. Met mate dan. Waterverbruik en zo ;-). Maar mijn bad blijft mijn ultieme ontspanningsmoment. Wekelijks een drietal uur dobberen blijft een must.
 • Op deze blog, uiteraard :-).

Waar ik minder van wil in 2019

Hoewel gulzig zijn mij al ver gebracht heeft in het leven, begon ik het afgelopen jaar echt doorleefd te voelen dat het op sommige vlakken soms ook wat minder mag.

In 2019 wil ik dan ook graag volgende dingen wat proberen in te tomen:

 • Mijn koopdrang. 2018 was het eerste jaar dat ik echt voelde dat ik meer dan genoeg spulllen heb. Te veel spullen eigenlijk. Daar heeft opruimgoeroe Nele Colle zeker en vast iets mee te maken, maar het komt ook door ons appartement waar er weinig opbergruimte is en dat echt wel vraagt om wat netheid. Toen we er net woonden vond ik dat een stresserende gedachte, maar gaandeweg ben ik echt blij dat ons appartement geen zolder of kelder heeft waar we overbodige spullen kunnen stockeren. Het dwingt ons keuzes te maken en dat is voor een gulzigaard als ik een goeie oefening.
 • Mijn rusteloosheid. 2018 was ook een jaar van veel vraagtekens op professioneel vlak. Daar werd ik erg rusteloos van: ik liep voortdurend te piekeren, pro’s en contra’s af te wegen en wilde er voortdurend over praten. Om dan een paar weken geleden te besluiten dat ik eigenlijk mijn handjes mag kussen met al mijn professionele activiteiten. In 2019 wil ik eigenlijk gewoon proberen ‘content’ te zijn met wat ik heb en beseffen dat bepaalde projecten nu eenmaal tijd vragen.
 • Suiker. Oh my god. Nu ben ik goed en flink aan het sporten, begin ik weer te ‘sneukelen’ als een gek. Het komt wellicht ook een stuk door die rusteloosheid, maar ik wil mij niet wegsteken achter excuses. Dus in 2019 wil ik werk maken van gezondere keuzes op het vlak van eten.

Mijn hoogtepunten van 2018

Een van de leukste dingen aan een blog is dat je al een heel overzicht verzameld hebt. Om jullie mijn hoogtepunten van het jaar mee te delen, kan ik gewoon doorlinken naar vorige blogposts en die bovendien ook zelf allemaal eens herlezen.

Helemaal geweldig dit jaar vond ik:

Gelezen, gezien en beluisterd in 2018

 • Ik lachte heel hartelijk om de Nederlandse serie De Luizenmoeder. Vanaf 10 februari komt het tweede seizoen online en er komt ook een Vlaamse remake. Al houd ik daar wel mijn hart voor vast.
 • Sowieso was ik qua serie het meest onder de indruk van The handmaid’s tale. Blessed be the fruit!
 • Ik luisterde hondstrouw naar de podcasts De Bende van het Boek, waar ik zelf ook eens te gast was, en naar Werk en Leven. Hoewel deze podcast beweert dat ze ‘ook maar iets doet’ vind ik dat zelf een erg puike prestatie!
 • Ik was heel erg geraakt door de aflevering van het programma Taboe over obesitas. De aflevering dook her en der op in eindejaarslijstjes. En terecht.
 • Ik las heel veel jeugdboeken. Lees hier welke mijn favorieten waren.
 • Mijn absoluut leeshoogtepunt was Het achtste leven van Nino Haratischwili. Oh my god. Sluit je gewoon een week op en lees het.
 • Op de valreep van dit jaar las ik ook de autobiografie van Michelle Obama uit. Daar wijd ik binnenkort een hele blogpost aan.

Wat waren jullie hoogtepunten van 2018? Let me know!! In elk geval wens ik jullie van harte een goede start van 2019.

5 Comments

 1. Hoera voor leuke lijstjes! Wat en hoeveel ik lees hangt ook samen met hoe ik mij mentaal voel. Voor 2019 hoop ik op wat meer rust (in mijn hoofd), nadat ik dit jaar een belangrijke beslissing voor mezelf nam. Ik wens je een geweldig 2019 toe, en veel succes met alles wat je onderneemt!

  1. Ik hoop dat de beslissing goed is uitgedraaid! We hopen dan allebei op meer rust voor 2019. Moeten we elkaar misschien wat in stimuleren 🙂 Ik wens jou net hetzelfde!! Liefs, Heleen

 2. Wow Heleen, jij kan alles zo supermooi verwoorden, ik sta er elke keer versteld van. En 2x wow, wat een prachtige foto’s (en dit komt nt alleen door het jasje 😉 ). Mooie maquillage, de wind in je haren, echt super ????. Ik wens je nog een fijn eindejaar en verrassend nieuw jaar. Gr silvie

  1. Dag Silvie, zo fijn om jouw reactie te lezen! Dat doet deugd en geeft me een boost om door te gaan!
   Je ziet dat ik je tip heb opgevolgd he 😉 Ik wens jou helemaal hetzelfde! Van harte, Heleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *