Gelezen en goedgekeurd: Doorsnee van Phaedra Derhore

Een tijdje geleden verscheen de graphic novel Doorsnee, geschreven en getekend door Phaedra Derhore. Als gulzige boekenwurm verslind ik alles wat met het thema ‘grote maten’ en ‘body positivity’ te maken heeft. Phaedra Derhore weet wat het is om door het leven te gaan met een maatje meer. De titel van de graphic novel verwijst naar haar wens om ‘gewoon normaal’ te zijn.  Daarom besluit Phaedra na heel veel twijfels om een gastric bypass te laten uitvoeren.

Doorsnee Phaedra Derhore

Ik heb oorspronkelijk wat getwijfeld om het boek te kopen, omdat ik schrik had dat zo’n operatie zou voorgesteld worden als de ultieme oplossing voor overgewicht. Uiteraard heel veel respect voor de mensen die daarvoor kiezen (want er is serieus wat moed voor nodig), maar ik ben er heilig van overtuigd dat werken aan je zelfbeeld, dat weliswaar een veel trager proces is, de broodnodige eerste stap is.

Mijn twijfel was ongegrond: in Doorsnee wordt heel veel aandacht besteed aan Phaedra’s twijfels zowel voor als na de operatie. Een prachtig beeld uit het boek, tegelijk ook het eindbeeld, is de symbolische knuffel tussen Phaedra’s nieuwe en oude ik. Eindelijk aanvaardt ze ook haar oude zelf en beseft ze dat ook dat dikke meisje graag gezien mag worden.

Doorsnee Phaedra Derhore

Hoewel ik zelf een mens van veel woorden ben, wist het subtiele taalgebruik in dit verhaal me toch te raken. In combinatie met de sterke tekeningen creëert Phaedra Derhore herkenbare situaties die recht naar mijn plussizehart gaan.

Wanneer Phaedra voor het eerst bij de dokter komt die haar vraagt ‘Vertel eens, waarom wil jij een maagverkleining,’ voel je de herkenbare situaties zo komen. Voor mij persoonlijk kwam de scène bij het medisch onderzoek wel binnen. Het moet op het medisch onderzoek in het derde middelbaar geweest zijn dat ik voor het eerst ondervond wat ‘schaamte’ was. Halfnaakt voorover buigen om te kijken of je een rechte rug hebt, maar in een adem te horen krijgen dat je te zwaar bent, is best vernederend.

Doorsnee Phaedra Derhore

Zo tekent Phaedra nog wel wat andere anekdotes die dankzij haar straffe tekenstijl niet veel meer uitleg nodig hebben om te weten wat zulke situaties bij haar, bij mij en bij zoveel anderen veroorzaakt hebben.

Phaedra Derhore belicht in Doorsnee op een doeltreffende manier alles wat er bij zo’n grote beslissing komt kijken: de twijfels voor en na, de pure angst, de fysieke ongemakken en beetje bij beetje ook de aanvaarding van zichzelf voor en na de operatie.

Doorsnee is een eerlijk zelfportret over een meisje dat de strijd met een heel herkenbare kwelduivel aangaat. Zeker en vast een aanrader!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *