Het einde van augustus, het einde van de zomer

Met het aanbreken van september nemen we traditioneel afscheid van de zomermaanden. Het besef dat het najaar is aangebroken komt er bij mij elk jaar omdat:

  • Je ‘s morgens een haastige kus krijgt en vervolgens alleen moet ontbijten,
  • Koffies snel en maar voor de helft worden opgedronken,
  • Je elke dag naar de weersvoorspelling kijkt en nog niet weet wat je moet aantrekken,
  • Er weer lessen moeten worden voorbereid en mails moeten worden beantwoord,
  • Collega’s weer begroet worden en je weer mee bent in elkaars dagelijkse beslommeringen.

Eerlijk gezegd ben ik er niet zo rouwig om dat de zomer voorbij is. Ik heb wat structuur nodig om goed te kunnen functioneren. Door het wegvallen van die structuur tijdens de zomer, heb ik bijvoorbeeld last van een zomerdipje. Dat kon je al lezen in de blogpost op het einde van juli. Maar de trouwe lezer kon ook al lezen over mijn geweldige reis naar het Noorden.

Wanneer ik terugkijk op de afgelopen maand, realiseerde ik mij dat het niet meteen mijn meest sociale maand was. Ik plooide wat terug op mezelf en hield een zogenaamde ‘staycation’. Die periode resulteerde in heel veel lezen, heel veel nadenken en heel veel drinken (haha, dat laatste is niet waar). Laat deze voorgaande zin dan ook de structuur van deze blogpost bepalen.

Heel veel lezen

Nu ik dankzij deze podcast bekendsta als gulzige lezer, heb ik een standaard hoog te houden. In deze blogpost kon je al lezen over de boeken die ik in de eerste helft van de zomer las. In augustus las ik Het achtste leven, een boek dat heel bepalend was voor mijn zomer. Het is een turf van maar liefst 1263 pagina’s en ligt bijgevolg dus best zwaar in de hand. Maar wat een verhaal: we volgen de Georgische familie Jasji doorheen de hele twintigste eeuw met de geschiedenis van de Sovjet-Unie als achtergrond. Op zoveel vlakken is dit boek geweldig: de personages, de geschiedenis, de vertelstijl en behoorlijk wat gebeurtenissen die naar de keel grijpen en de traantjes bij mij deden opwellen. Het boek maakte zo’n indruk op mij dat wanneer mensen mij vragen hoe mijn zomer was, Het achtste leven het eerste is wat door mijn hoofd schiet. Omdat ik het boek op reis las, had ik zelfs een beetje het gevoel dat ik dubbel op reis was. Als je meer wil weten over dit boek: de Bende van het Boek maakte een podcast erover.

Na een boek waar ik helemaal inzat, volgde de onvermijdelijke leesdip. Na Het achtste leven las ik Soms is liefde dit van de Nederlandse Daan Borrel. Dit boek is een filosofisch essay over liefde en seksualiteit. Daan Borrel stelt in het boek de dominante visie rond seksualiteit in vraag: wat betekent monogamie? Wat doe je dan met een onbedwingbaar verlangen? Het is best een ‘snugger’ boek en sterk geschreven, maar toch had het boek me niet zo mee.

Na een filosofisch en seksueel essay las ik een jeugdboek om de balans te
behouden. Maar wat voor een: Charlie en ik gaat over twee broers die een verre treinreis maken om een vakantie van een paar zomers opnieuw te beleven. Hoewel het boek erg luchtig begint, zorgt de plot ervoor dat je je adem even inhoudt.

Heel veel nadenken

Als je in het onderwijs staat, heb je in de zomer plots twee maanden die je volledig zelf kan vormgeven. Dat was voor mij de afgelopen jaren wat beangstigend, maar door al mijn zijprojecten kon ik wel een zinvolle invulling geven aan mijn zomer. Ik besloot aan het begin van de zomer om een plekje te huren in een coworking space. Dat bleek de beste beslissing van de zomer te zijn. Bij Like Birds vond ik niet alleen een plek om gefocust te werken, maar werd ik bovendien heel warm onthaald in een community van allemaal freelancers. Voor iedereen die bezig is met een eigen project vorm te geven: zo’n coworking plek, en dan vooral Like Birds is een echte aanrader!

Bij Like Birds bedacht ik hoe ik mijn blog en bijhorend aanbod verder wilde vorm geven. Dat denkwerk resulteerde in een nieuwe Over mij-pagina en een pagina waarop ik mijn aanbod voorstel. Neem gerust even een kijkje. Verder testte ik in augustus een nieuwe workshop uit waarover ik al heel leuke reacties kreeg!

Met dit blogbericht sluit ik een zomer af waarin ik heel veel plannen maakte, rust vond en zo mijn batterijen weer kon opladen om er dit najaar opnieuw tegenaan te gaan! Hoe was jullie zomer?

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *