Hoe foto’s een positieve boost aan mijn zelfbeeld gaven

Ik begin deze blogpost met het poneren van een vrij narcistische stelling: sinds een jaar vind ik het leuk om naar mezelf op foto’s te kijken. BAM. Het is eruit. Probeer even met die gefronste wenkbrauwen verder te lezen, dan leg ik het uit.

Die uitleg hoort te beginnen met zeggen dat het ooit anders was. Totaal anders eigenlijk. Hoewel ik van mijn kinderjaren tot mijn vroege puberteit best wel een mooie verzameling fotoalbums heb, kwam daar in mijn adolescentie verandering in. Plots was op foto’s staan ware gruwel. Wanneer een camera op mij werd gericht, verstijfde ik helemaal en kostte het veel moeite om een glimlachje op te zetten. Als ik het kon vermijden, keek ik niet naar het resultaat.

Af en toe was er een voltreffer bij die er dan mee door kon om als profielfoto op Facebook te gebruiken. Ik stelde veiligheidshalve in dat ik op Facebook toestemming moest geven wanneer iemand mij tagde in een foto. Zo blijven er nu nog foto’s van jaren geleden wachten op goedkeuring die ik nooit zal geven.

Toen ik naar een foto van mezelf keek, voelde ik afgrijzen. Ik kon geen positief woord zeggen over de persoon op de foto. ‘Ben ik zo dik?’ ‘Ziet mijn buik er zo uit als ik neerzit?’ ‘Oh nee, die dubbele kin.’ Het waren steevast mijn focuspunten. De herinnering die de foto portretteerde zag ik niet. Ik zag niet dat de persoon op de foto een gezellig moment met vrienden beleefde. Of dat ze een leuk tripje aan het maken was. Het enige waar mijn oog op viel, was mijn eigen omvang.

foto's zelfbeeld

Je kan je dan wel voorstellen dat een blog en een bijhorend Instagramaccount beginnen waar je zelf het gezicht van bent, best confronterend is. Het is de grootste uitdaging die ik op het vlak van zelfvertrouwen ben aangegaan. ‘Putting yourself out there’, zeg maar. Klaar voor kritiek van eenieder die het geven wil. Vijf jaar geleden zou ik nooit geloofd hebben dat ik ooit vrijwillig op een foto zou gaan staan en me daar zelfs nog comfortabel bij zou voelen ook.

Op dit moment heb ik wellicht een grotere fotocollectie van mezelf dan ik de voorbije tien jaar verzameld heb. Door te scrollen door die collectie valt het me op dat ik in de eerste plaats neutraal naar mezelf op een foto heb leren kijken. Wanneer ik bijvoorbeeld de beste foto’s moet selecteren uit meer dan honderd voor een blogpost, dan kan ik dat objectief doen en durf ik echt te zeggen welke foto’s ik mooi vind.

Het deed me beseffen dat die foto’s voor mij echt hebben bijgedragen tot een neutraler en zelfs een positiever zelfbeeld. Het was echter nodig om een mechanisme te doorbreken dat zich steevast voordeed wanneer ik naar mezelf op een foto keek: doordat ik oog in oog stond met mezelf, projecteerde ik in een fractie van een seconde mijn negatieve zelfbeeld op die foto. Telkens opnieuw haalde ik mezelf naar beneden.

Ik leerde om mezelf objectief te observeren. Op de eerste foto’s die van mij gemaakt werden, stond ik nog erg stijf en onzeker. Naarmate ik meer en meer op foto’s durfde te staan, begon dat comfortabel en vertrouwd aan te voelen en dat zie je ook. Daardoor ben ik nu trots om iemand op de foto te zien die gelukkig is en min of meer vrede heeft met haar lichaam. Zo heb ik een vicieuze cirkel doorbroken: ik projecteer niet langer mijn zelfbeeld op de foto. Het is omgekeerd: de foto’s beïnvloeden nu mijn zelfbeeld op een positieve en versterkende manier.

foto's zelfbeeld

Dus vooraleer je nogmaals excuses gebruikt als ‘ik ben echt niet fotogeniek’ of ‘ik plak niet op een foto’, grijp de gelegenheid eens aan om jezelf te durven observeren. Selfies kunnen trouwens ook wonderen doen, maar daarover zal ik later nog meer schrijven. Ga de confrontatie met jezelf aan en kijk verder dan jouw vaste focuspunten. Het werkt zo versterkend.

Op de foto’s die bij dit artikel horen, staat een fotoboek dat ik mocht samenstellen via www.fotofabriek.nl. Dit fotoboek staat vol met foto’s die gemaakt zijn tijdens een fotoshoot met een vriendin. Tijdens die shoot voelde ik me geweldig zelfzeker en comfortabel. De foto’s die nu tastbaar in een fotoboek staan, voelen als een trofee voor het overwinnen van mijn negatieve zelfbeeld. Achteraf bedacht ik dat zo’n fotoboek samenstellen een heel concrete manier is om aan de slag te gaan met jouw zelfbeeld. Een aanrader dus! Wie het zelf ook eens wil proberen kan dat via deze link https://www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *