Go north! 9 redenen om eens naar de andere kant van Europa op vakantie te gaan

Wij zijn al even terug van onze roadtrip naar ‘the North’. Op tien dagen deden we respectievelijk Hamburg, Kopenhagen en Leeuwarden aan. Toen ik aan het nadenken was over dit reisverslag (en al zeker en vast wist dat ik het niet in dagboekvorm wilde schrijven) bedacht ik me dat ik onze reisbestemming van dit jaar voortdurend vergeleek met Frankrijk, waar ik al zo’n vijftien vakanties doorgebracht heb.

Ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk zowat ALLES beter vond aan het Noorden dan aan Frankrijk. Vandaar dat ik je in 9 redenen wil proberen te overtuigen om voor je volgende vakantie misschien ook eens de andere kant uit te rijden.

1. Le traffic

Het begint eigenlijk al onderweg. Je hoeft geen rekening te houden met wanneer je moet vertrekken, want gigantische uittochten zijn er niet. Integendeel, je kan eens lekker sjeezen op de Deutsche Autobahn!

2. Les toilettes

Langs een Franse autostrade stoppen om naar het toilet te gaan, is geen pretje. De toiletten zijn gruwelijk vuil. Ik vermoed dat nadere uitleg niet nodig is. In Duitsland en Denemarken is dat een heel ander verhaal. Je betaalt wel een kleine bijdrage, maar je kan vervolgens op een proper toilet een plasje doen. Dat maakt bijgevolg dat de sanitaire stop al veel aangenamer is.

3. Du vin

De Franse wijnen zijn niet te versmaden, maar een Duitse Gewürztraminer is een lekker alternatief. In Denemarken bieden ze dan weer een antwoord met hun overheerlijke bieren. Zo gingen we naar bierbrouwerij Brus, waar je minstens twintig eigen gebrouwen bieren van het vat kon drinken. Bovendien kon je daar ook heerlijk eten. Zij noemen het streetfood, wij vonden het moeilijk om ‘kreeft’ als streetfood te beschouwen. Maar smaken deed het in elk geval wel.

Brus Copenhagen

4. Du pain

We ontdekten dat ‘a danish’ niet voor niets tot de Engelse woordenschat behoort. Ontbijtkoeken (vooral die met kaneel) bakken kunnen ze in Denemarken als de beste. We hebben ook ten volle ervaren hoeveel calorieën er daadwerkelijk in zo’n ‘danish’ zaten. We ontbeten rond 9u en hadden tot rond 16u geen honger meer. We verbrandden onze ‘danish’ in elk geval wel!

Danish pastries

5. Du boursin

Eigenlijk heb ik weinig te zeggen over de Deense en Duitse kazen. Maar laat ik het even hebben over hoe lekker we op onze reis gegeten hebben. In Hamburg aten we (uiteraard) een overheerlijke hamburger en smikkelde ik voor een luttele 8 euro een heerlijke pasta naar binnen. Het is even zoeken, maar als je wil kan je de schnitzels zeker ontwijken.

In Denemarken probeerden we vooral streetfood uit. Zo gingen we naar Hija de Sanchez, een taqueria uitgebaat door de een van de voormalige souschefs van Noma. Mijn chef wist me te vertellen dat die taqueria zo speciaal is omdat ze er hun taco’s maken van echt vers tacodeeg.

Een andere aanrader in Kopenhagen was het gloednieuwe Hooked. Die ‘seafood kitchen’ lieten we ons twee keer welgevallen. Overheerlijke calamares en de beste ‘lobster roll’ ooit: we were hooked! Sowieso een must als je naar Kopenhagen gaat!

Hooked Copenhagen Hija de Sanchez Copenhagen

6. La culture

Aan cultuur geen gebrek op onze roadtrip en zo hebben we het graag. Wanneer ik op citytrip ga, steekt mijn gulzigheid steevast de kop op. Ik wil alles gezien hebben.

In Hamburg stak de hitte daar wel een stokje voor. Daardoor hebben we het gevoel dat we slechts 30% van de stad gezien hebben. Maar wat we gezien hebben, was meer dan de moeite waard.

Blankenese

Blankenese

Blankenese

Ons vakantiehuisje keek uit op de Elbe waar elke dag gigantische vrachtschepen passeerden. De haven en de bijhorende industrie zijn een belangrijk deel van de stad en vormden de rode draad doorheen ons stadsbezoek. Op de eerste dag bezochten we HafenCity en Speicherstadt. Speicherstadt is een complex van pakhuizen die deel uitmaken van de oude haven van Hamburg. Erg indrukwekkend om door te wandelen. De pakhuizen staan overigens op de werelderfgoedlijst.

Speicherstadt Speicherstadt

Naast Speicherstadt is HafenCity volop in aanbouw. Dit grootschalige project zorgt ervoor dat de haven ook een plek is om te wonen, te werken en om aan cultuur te doen. Je kan er bijvoorbeeld de Elbphilarmonie, het nieuwe concertgebouw, bezoeken van waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

HafenCity HafenCity HafenCity

HafenCity

Op de tweede dag wandelden we rond in het oude stadscentrum, aten we de obligatoire hamburger en zaten we uren te lezen in de schaduw op een ponton aan de Alster.

Alster

Alster

Naar Hamburg wil ik echt snel terug, ik heb namelijk niet het gevoel dat ik al een goed beeld van de stad heb.

Op de doorreis van Hamburg naar Kopenhagen stopten we in Trapholt, een museum voor design en moderne kunst in Kolding. Een echte aanrader (zeker ook met kinderen) voor wie op doorrit is naar Denemarken.

Trapholt

Trapholt

Trapholt

In Kopenhagen schakelde ik het citytrippen naar een hogere versnelling. Op onze eerste dag in Kopenhagen stond ik om 8u klaar om de stad te gaan verkennen. Om dan uiteraard om 16u doodop te zijn van alle indrukken en het vele wandelen. In Kopenhagen is dan ook erg veel te zien. Wie van musea houdt, haalt er zijn hart op. Aanraders zijn de Glyptotheek, de Cisternen, Amalienborg (royalty!) en ook Rosenborg (nog meer royalty!). Maar ook rond Kopenhagen is er enorm veel te zien. Zo schijnt het Louisiana Museum of Modern Art prachtig te zijn. Dat ontdekten wij op onze laatste dag en we zijn er helaas niet meer geraakt.

7. Le temps

Zonzeker zijn is voor veel mensen een belangrijke reden om naar het Zuiden te rijden.

Deze zomer was er echter in Europa geen plek waar het niet warm en zonnig was. In Hamburg was het ronduit heet toen we er waren, in Kopenhagen was de warmte wat draaglijker. Voor wie de zon een absolute must is op vakantie, houd ik hier geen pleidooi. Maar voor wie net als ik het weer geen doorslaggevende reden vindt voor een vakantiebestemming: go north!

8. L’argent

Goedkoop is het niet. Zeker Denemarken niet. Zo hielden wij het budgetvriendelijk:

  • We kochten een ‘Copenhagen Card’. Die geeft je gedurende een bepaalde tijd (in ons geval 72 uur) toegang tot alle musea, Tivoli en een boottochtje. Ook het openbaar vervoer is inbegrepen. Echt een absolute must en je hebt je geld er zo uitgehaald.
  • We zijn niet echt op restaurant geweest, maar hielden het vooral bij streetfood (wat je kon lezen onder puntje 5.)

Hamburg is dan wel weer erg betaalbaar. Maar daar kan je bijvoorbeeld op heel weinig plaatsen met de kaart betalen. Dus wat cash op zak hebben is de boodschap!

9. En Leeuwarden?

Ik hoor het de oplettende lezer al denken. Jullie stopten toch in drie steden? Juist! In alle eerlijkheid was Leeuwarden een beetje een tegenvaller. Aan de andere kant kan het kleine Friese stadje ook niet op tegen de andere twee kanjers die we bezochten. Het was eigenlijk een laatste tussentop op weg naar huis, dus onze verwachtingen waren ook niet heel hoog. We gingen er vooral heen omdat Leeuwarden culturele hoofdstad was. Maar dat was nu niet bepaald de moeite. We hadden echter wel een heerlijke B&B waar we vooral heel veel gelezen hebben en wat tot rust zijn gekomen na een best wel drukke vakantie.

Kopenhagen

Conclusie: wij zijn verkocht. We plannen sowieso om volgend jaar terug die kant uit te rijden. Benieuwd naar jullie ervaringen met vakanties in Duitsland en Denemarken. Mocht je nog tips voor een volgende reis in die landen hebben: ik hoor het graag!

4 Comments

  1. Zeer fijn om jullie reisverslag te lezen, het werkt aanstekelijk, maar ja, tussen droom en daad staat soms een echtgenoot in de weg…..??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *