Help! Mijn zomerlijf verschilt niet van mijn winterlijf

Ik heb het gevoel dat de focus op het krijgen van een zomerlichaam elk jaar wat vroeger begint. Magazines publiceren al sinds maart artikels over hoe je in luttele ogenblikken en met ‘kleine’ inspanningen kan toewerken naar dat zomerlichaam of ‘bikini body’. Gelukkig las ik dit jaar ook een aantal artikels die het thema ook benaderden vanuit het idee dat elk lichaam een bikinilichaam is.

Een quote waar ik me in het verleden wel eens door liet opjutten was de volgende: “A summer body is made in winter.” Meestal ging het lezen van die quote gepaard met de aankoop van alweer een fitnessabonnement waar ik dan slechts twee weken gebruik van maakte. Uiteraard kwam ik dan in putje zomer tot de vaststelling dat mijn zomerlijf in de verste verte niet verschilde van mijn winterlijf. Om die status quo te behouden zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de gezellige winterse get-togethers in de zomer vervangen worden door aperitiefkes op een terras.

Dankzij dit boek weet ik dat de focus op een ‘bikini body’ een handige marketingtruc is en laat het me eigenlijk best koud. Daarnaast weet ik dankzij datzelfde boek dat de lichaamsbouw van slechts 5% van de mensen het toelaat om te voldoen aan de vereisten van zo’n bikini body. So, why should we even bother? Veel beter is het volgens mij om te focussen op gezond leven en om je lichaam te aanvaarden zoals het is doorheen de vier seizoenen.

Uiteraard is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uiteraard dagen de hoge temperaturen van de afgelopen weken ons zelfbeeld serieus uit. Als je je al niet goed voelt met blote armen en benen, laat staan dat je je dan goed voelt in een bikini.

Maar vergeet niet: elk lichaam mag gezien worden. Elk lichaam is mooi zoals het is. Dat het een serieuze weg is om af te leggen, dat onderschrijf ik. Maar de weg is in elk geval de moeite waard om te bewandelen. Maar hoe begin je er dan aan?

Een stap die makkelijk is om te zetten is om jezelf wat mooie badmode te gunnen. Hetzij een bikini, badpak of tankini. Dit jaar heb ik niet echt een zwembadvakantie gepland, maar voor mijn vakantie van vorig jaar heb ik die strategie radicaal gevolgd. De gulzigaard in mij had uiteraard niet genoeg aan één stuk. Nee, na een uitje naar de lingeriewinkel was ik twee badpakken, een tankini en een pareo rijker en een bom geld armer was. De zogenaamde ‘cost per wear’ lag erg hoog, maar ik voelde me wel comfortabel in mijn badmode.

Ronddobberen op een roze flamingoTijdens de vakantie zelf viel de hele stress in mijn hoofd veel beter mee dan ik vooraf verwacht had. Ik dobberde rond op een roze flamingo waarvan ik op voorhand niet verwacht had dat die mijn gewicht zou kunnen dragen. Ik lag zelfs zo goed dat ik niet doorhad hoe vreselijk erg mijn benen verbrand waren (een van mijn grootste levenslessen en schaamtemomenten van vorig jaar: hoe kon ik me met mijn wit vel zo laten verbranden. Shame shame shame!).

Mijn comfortabel gevoel kreeg ik trouwens ook dankzij de vrienden met wie ik op reis was. Het maakt voor hen allemaal niet uit in hoeveel rolletjes je buik zich plooit.

Nu ik geen zwembadvakantie gepland heb, bedenk ik me dat die hele badmodecollectie in mijn kast blijft liggen omdat ik niet echt stranden en zwembaden opzoek. De voornaamste redenen daarvoor zijn eigenlijk dat ik geen zonneklopper ben, geen grote fan ben van zand en op een ligstoel nooit de goeie positie vind om mijn boek vast te houden.

Ik hoor je nu wel denken: “jaja, ben je er zeker van dat dat niets met onzekerheid over je lichaam te maken heeft?” Tuurlijk wel! Maar onzeker zijn en jezelf iets ontzeggen zijn twee verschillende dingen. Dussss, uit heel deze gedachtegang leid ik volgende tips af:

  • Laat je in schaars geklede situaties altijd omringen door iemand die je vertrouwt. Durf je onzekerheid uit te spreken. Je zal merken dat het meteen een hele opluchting is.
  • Voel je niet verplicht om een bikini te dragen. Een badpak of een tankini zijn een even goede optie. Kies waar jij je goed in voelt!
  • Je vindt er hele leuke bij bijvoorbeeld Violeta by Mango en Belloya. Ik vind het ook leuk om naar vertrouwde lingeriemerken als Prima Donna of Elomi te gaan voor badmode. Denk ook aan een leuk jurkje of een pareo om over je badpak heen te gooien als dat beter voelt. Maar dat hoeft uiteraard niet!
  • Het allerbelangrijkste, veel belangrijker dan hoe je eruitziet: smeer je in! Dat heb ik sinds mijn verbrande benen wel geleerd!

Wil je nog meer advies of persoonlijke begeleiding, contacteer me gerust dan bespreken we wat ik voor je kan doen!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *