Body Positive Power in Amsterdam

Op dinsdag 3 juli troepten heel wat bodypositivebloggers samen voor de boekvoorstelling van Body Positive Power, het pas vertaalde boek van Meghan Jayne Crabbe (op Instagram bekend als @bodyposipanda). Die boekvoorstelling vond plaats in Amsterdam en wie deze blog al een tijdje volgt, weet dat ik elk mogelijk excuus aangrijp om naar Amsterdam te gaan. Voor wie nieuw is: daar kan je hier en hier over lezen.

Meer nog, ik was eigenlijk al een tijdje op zoek naar een goed excuus om in mijn eentje een paar dagen naar Amsterdam te gaan. Die boekvoorstelling bleek ideaal en ik boekte snel een ticket. Mijn ietwat stuntelige aankomst kan je trouwens in deze vlog zien (never mind mijn ongemakkelijk gegiechel).

Het weekend voor ik vertrok, las ik de Engelse versie van het boek in een ruk uit. Het geeft een erg verhelderende en gedetailleerde kijk op het thema body positivity. Je leest over de jarenlange struggle van de auteur met eetstoornissen en de vele pogingen die ze ondernam om een lichaam te bereiken dat voldoet aan de gangbare norm. Dat een foto van een zwaardere vrouw in een miniscule rode bikini op Instagram uiteindelijk de weg naar body positivity voor haar zou plaveien, had ze vijf jaar geleden nooit kunnen bedenken.

Naast het persoonlijke verhaal van Meghan, lees je over

  • het ontstaan van het dominante schoonheidsideaal,
  • het misbruik dat de dieetindustrie maakt van de onzekerheid van vrouwen over hun lichaam
  • hoe zwaarder zijn toch kan samengaan met gezond zijn
  • hoe je de focus kan verleggen van afvallen naar fit en gezond zijn.

Het boek is zeker en vast een aanrader voor wie worstelt met zijn of haar lichaam. Het doorbreekt de focus op het schoonheidsideaal en belicht het thema lichaamsbeeld vanuit een heel andere invalshoek. Wanneer je gebukt gaat onder stress van willen en moeten maar niet kunnen afvallen, kan dit boek rust brengen. Wat je er uiteindelijk uit meeneemt, bepaal je natuurlijk volledig zelf, maar ik vond het erg verhelderend en zelfs geruststellend.

Op de boekvoorstelling zelf kwamen heel wat interessante sprekers aan het woord. Vooral het verhaal van Merel Wildschut van de blog De Groene meisjes raakte me. Ze verwoordde precies hoe ik ook over het hele thema denk:

  • Dat het aanvaarden van je eigen lichaam een proces blijft en met ups en downs gaat.
  • Dat jezelf durven benoemen als dik of zwaarlijvig echt oplucht. Zo ga je de confrontatie niet langer uit de weg, maar leer je jezelf recht in de ogen kijken.
  • Dat je niet in je ondergoed op sociale media hoeft te gaan staan om uit te dragen dat je je oké in je vel voelt.

Wie moeite heeft om op deze manier naar zichzelf te kijken, raad ik echt aan om het boek te lezen. Of je kan hier lezen hoe ik je kan helpen.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *