Scandi stijl

Ik kwam op het idee voor deze blogpost toen ik een artikel in Feeling (mei 2018) las over Scandinavische stijl. Laat ik er maar eens mijn eigen ‘plussizeversie’ van maken, dacht ik.

Wanneer ik denk aan Scandinavische stijl, denk ik aan slanke blonde meisjes in een hoodie met daarover een oversized blazer en een Levi’s 501. Heb je je ooit al eens in een Levi’s 501 proberen te wurmen als je een poep en een buikje hebt? Bij mij was het een ervaring die me in het pashokje in huilen deed uitbarsten. Niet alleen omdat ik het vreselijk vond dat ik dat hippe stuk niet kon dragen, maar ook omdat ik bij god niet wist hoe ik er ooit nog zou uitgeraken.

Toch ben ik ervan overtuigd dat we ook als plussizevrouwen iets kunnen leren van de ranke, slanke
Scandinavische dennen. Vrije associatie met ‘Scandinavische stijl’, brengt onmiddellijk streepjes, laagjes en rustige kleuren naar boven. Maar klopt dat?

Het boek van de Deense influencer Pernille Teisbaek stond al een tijdje in mijn kast. Tijd om het daadwerkelijk eens te doorbladeren om exact te weten te komen wat ‘Scandi stijl’ nu eigenlijk is. Hier volgen de basisprincipes:

  • Less is more. Scandinaven volgen de mode niet slaafs, maar gaan resoluut voor hun eigen stijl. Dat doen ze zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Eerder dan fastfashiontrends te volgen gaan ze hun kleren die ze al in hun kast hebben ‘customizen’.
  • Scandinavische mode zit comfortabel en is ‘easy to wear’. Niet onbelangrijk, want als een kledingstuk gemakkelijk zit, voel je je ook op je gemak.
  • De outfits van de Scandinavische hipster ziet er ‘per ongeluk’ casual uit, maar er is in feite erg goed over nagedacht.
  • Een Scandi outfit is een tikkeltje androgyn: geen bovenstuk om te combineren bij die leuke broek, draag dan het witte hemd van je partner! (Nog vrouwen bij wie de bovenste knoopjes zouden staan gapen?)
  • Ze maken in hun outfits regelmatig gebruik van ‘mixed materials’. In deze blogpost heb ik het daar overigens ook over!
  • Onmisbaar in de Scandi outfit zijn streepjes en de kleuren zijn eerder rustig (blauw, grijs, zwart-witcontrast).

Kortom, de Scandinaven volgen het principe ‘less is more’. Ook op het vlak van hoeveelheid kleren, zijn de Scandinaven grote voorstander van kwaliteit boven kwantiteit. Iets waar ik met mijn gulzige karakter nog wat van kan leren.

Ik ging op zoek in mijn eigen kleerkast en stelde zelf een Scandinavisch geïnspireerde outfit samen. De blouse (CKS) en de vest (COS) hingen al een tijdje in de kast. De broek is van het merk Only Carmakoma. Ik houd wel van de stijl, maar vind het voor mij toch wat te eenvoudig. Het liefst zou ik er nog een catchy element aan toevoegen.

Over merken gesproken, in het artikel in Feeling worden enkele Scandinavische merken opgesomd. Maar ook op het vlak van plussize kunnen de Scandinaven er wat van. Tijdens wat research voor deze blogpost kwam ik erachter dat een aantal van mijn favoriete en meest betaalbare merken van Scandinvische oorsprong zijn.

  • De broek op de foto is van Only Carmakoma. Begin dit jaar is het oorspronkelijke Carmakoma overgenomen door Only. De prijs is behoorlijk gedaald. Daardoor had ik wel wat schrik voor de kwaliteit. Ik heb er ondertussen een aantal stuks van in mijn kast en prijs-kwaliteit is het echt top! Je kan het merk bestellen via Zalando of via de website van Only.
  • Ook Junarose is van Scandinavische origine. Junarose wordt verdeeld door de Bestseller-groep die ondermeer ook Vero Moda, Selected en Only verdeelt. Prijs-kwaliteit is het merk zeer ok! De blouse op de foto hiernaast is van Junarose.
  • Een Deens merk waar ik recent zelf een eerste stuk van kocht, maar wel een sterke speler op de plussizemarkt is, is Zizzi. Zizzi heeft heel wat eigen winkels in Nederland. In België kan je het merk kopen bij Nr 4, een multibrandstore met heel wat winkels doorheen Vlaanderen.
  • Ten slotte kan je als je wat voller bent ook zeker terecht bij Cos. De fitting van de kleren van Cos is oversized, tijdloos en valt erg soepel.

Uiteraard bestaat de ‘Deen’ of de ‘Zweed’ niet op het vlak van mode. Deze zomer gaan we op citytrip naar Kopenhagen. Ik ben benieuwd hoeveel slecht geklede Denen ik zal tegenkomen! I’ll keep you posted. Wat vinden jullie trouwens van de Scandinavische stijl?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *