Ultraviolet – de kleur van het jaar

“It’s my sister Violet, the one with the swimming pool and room for a pony!”  Toen ik voor het eerst las dat ‘ultraviolet’ de kleur van het jaar 2018 werd, moest ik onmiddellijk aan deze quote van Hyacinth Bouquet denken.

Elk jaar bepaalt Pantone, een toonaangevend bedrijf op het vlak van kleurcommunicatie, de kleur van het jaar. Zij bepalen bijvoorbeeld ook de kleurcodes die elke kleur krijgt. Vorig jaar was dat ‘greenery’, een soort bladgroen.

Dit jaar dus ‘ultraviolet’. Wat weten we over die kleur? Tijd voor wat vrije associatie:

  • Violet is de laatste kleur van de regenboog net na indigo.
  • Ultraviolette straling, kortweg UV-straling, is elektromagnetische straling die net niet door het menselijke oog waarneembaar is (bedankt Wikipedia).
  • In het boek Het geheime leven van kleuren las ik dat violet een geliefde kleur van impressionisten als Monet en Cézanne was (#nerdalert). Ze brachten namelijk heel veel tijd door in de natuur en volgens hen was violet de echte kleur van de atmosfeer.
  • In navolging van Prince: paars is de koninklijke kleur bij uitstek. Heerlijk dus voor een royaltyfan. 
  • De complementaire kleur van violet/paars is geel: leuk om mee te spelen in je kledij.
  • Violet en bij uitbreiding paars is een koele kleur. Dat betekent dat de kleur een blauwe ondertoon heeft. Leuk om bijvoorbeeld te combineren met blauw en grijs.
  • “Oh nee, ik ben precies een kardinaal”, riep iemand uit toen ik een paarse doek op haar legde tijdens een kleurenanalyse. Paars is een beetje uit de comfortzone van veel mensen. Maar heeft je huid bijvoorbeeld een roze ondertoon en heb je blauwe ogen, probeer het dan zeker eens uit! De kleur maakt je stijlvol en gesofisticeerd.
  • Violeta is het plussizemerk van het label Mango. De stijl is eerder strak en zakelijk. Maar heel wat items hebben ook een originele twist. De maten tailleren wel eerder klein.

Dit laatste puntje brengt ons naadloos bij een klein onderzoekje van de kleur violet en bij uitbreiding paars in de plussizecollecties van het nieuwe modeseizoen. Ik selecteerde ook een aantal items in lila, want lila wordt de kleur van het voorjaar.

Violeta maakt haar naam waardig en komt met een prachtige paarse plissérok, een donkerpaarse trui en voor wie de kleur even veilig wil uitproberen een paarse basic t-shirt met V-hals.

Ik vond bij Violeta ook een lila top met pofmouwen en een bloes met trompetmouwen, die bijvoorbeeld mooi zijn in combinatie met de paarse rok.

Bloemenmotieven zijn ook alomtegenwoordig dit voorjaar en bij Junarose vond ik een jurkje met een bloemenmotief met violet in.

 

 

 

 

 

 

 

In de collectie van Sabine Peeters voor Xandres, waar je overigens in een vorige blogpost over kan lezen, zit een lila rok met groene cactusprint.

Wie het graag wat sportiever heeft ten slotte, kan terecht bij Zizzi: daar vind je een leuke sweater in lila en blauw.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *