Waarom ik stop met ’30 dagen zonder klagen’

Afgelopen maandag was het Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. Op die dag begon ook de campagne 30 dagen zonder klagen: een initiatief om positiviteit in de kijker te zetten.

Zoals je kon lezen in mijn allereerste blogpost wil ik in 2018 ook resoluut voor positiviteit kiezen. Ik vond het daarom een goed idee om deel te nemen aan deze actie. Elke dag komt er op de website www.30dagenzonderklagen.be een opdracht die je kan doen om de dag mee te starten.

Op dag 1 kon je de geluksbarometer invullen. Ik scoorde 4,65 op 5 wat staat voor eerder gelukkig tot echt gelukkig. Geen reden tot klagen dus.

Toch span ik met de regelmaat van de klok een flinke zaag. Na navraag bij mijn vriend en grondige introspectie klaag ik blijkbaar regelmatig over

 • dingen die niet snel genoeg gaan (gulzig, remember);
 • een aspect dat niet loopt zoals ik het zou willen, terwijl er vijftien andere op wieltjes lopen;
 • de zon die niet genoeg schijnt (volkomen terecht);
 • telkens opnieuw ‘ja’ zeggen, terwijl er een rode alarmknop ‘nee’ schreeuwt in mijn hoofd;
 • dat de planning nooit loopt zoals gepland (maar dat dat evengoed aan de planning zelf ligt).

Vol goeie moed zou ik daar deze maand niet over klagen. Maar op dag 1, die van de geluksbarometer, zat ik een half uur bij een dierbare collega te klagen over dat ene ding dat niet goed liep. Op dag 2 jaagde ik me op omdat ik te weinig tijd heb voor mezelf (gevolg van overal ‘ja’ op zeggen) en op dag 3 vloekte ik drijfnat op het slechte weer. Na drie dagen dus al compleet gefaald.

Toen realiseerde ik me dat ik niet te streng zou zijn voor mezelf dit jaar. Tegelijk flitste door mijn hoofd dat ‘niet klagen’ op zich een heel vaag gegeven is. Hoe snel is een zucht niet gebeurd? Voor je het weet heb je je kritisch uitgelaten over een banale situatie.

En hop… mission failed. Een onmogelijke opdracht, als je het mij vraagt. Zeker toen ik mij bedacht hoeveel deugd het doet om eens een lekker potje te zagen. Het lucht simpelweg op.

Ik wil echter niet vervallen in zwart-witdenken. Het is mooi en nobel om positiviteit in de kijker te zetten. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Maar het was volgens mij nog mooier geweest om het initiatief positief te formuleren. ‘Zonder’ doet mij onmiddellijk denken aan de verwoede pogingen ‘zonder snoepen’, ‘zonder chips’, en ‘zonder alcohol’ die ik in het verleden al ondernomen heb.

Zou het niet mooier zijn om de titel van een positiviteitscampagne positief te formuleren? Wat dacht je van ’30 dagen dankbaar’ of ’30 dagen relativeren’?

In mijn poging om mijn gevoel van falen te relativeren lijst ik even op waar ik deze week dankbaar voor was:

 • het luisterende oor van mijn collega toen ik even nood had aan klagen;
 • een avondlijk telefoontje om mij te feliciteren met een initiatief;
 • een onverwachte vrije namiddag;
 • een onverwacht bezoekje dat uitmondde in een gezellige lunch;
 • de hilariteit met een vriendin tijdens de voorbereiding van mijn make-upexamen;
 • nostalgische gesprekken met mijn zus over de favoriete programma’s uit onze kindertijd;
 • en ten slotte de zon die toch een namiddag geschenen heeft.

Kortom, voor wie de voorbije week heeft gedacht: ‘ik weet dat ik niet mag klagen omdat het 30 dagen zonder klagen is…’ heb ik de volgende boodschap: ga toch lekker je gang. Span een flinke zaag, zet een boom op, laat je eens goed gaan. Zo lang je maar beseft dat onze glazen altijd halfvol zijn.

Geheel terzijde wil ik hier nog aan toevoegen dat ik me volgende maand toch nog eens aan een ’30 dagen zonder’ ga wagen, namelijk zonder alcohol. Daarover vertel ik jullie uiteraard ook alles op deze blog.

Tot slot ben ik nog benieuwd naar waarover jullie eens goed willen zagen? Of misschien nog benieuwder naar waar jullie dankbaar voor waren de afgelopen week?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 Comments

 1. Mooi gezegd Heleen, het kan zo’n deugd doen om eens te klagen/zagen….. om er dan weer met volle moed tegen aan te gaan. En die eerste zonnestralen…. daar vrolijkt een mens direct van op!
  Carpe diem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *